100 jaar DE ARK

Al 100 jaar werken we aan kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor huurders en kopers. Ooit lag de nadruk vooral op het bouwen en de bakstenen. Door de tijd heen is er steeds meer aandacht ontstaan voor de bewoners. DE ARK bouwt nu mee aan een goede mix van bewoning, een fijne omgeving, verbindingen met de buurt, een sterker sociaal weefsel en leefbaarheid. Niet omdat het moet, maar omdat dit tot het DNA van onze organisatie behoort.

"In 1919 - direct na WO I - werd de ‘Nationale Maatschappij voor Goedkope Woning en Woonvertrekken’ opgericht. In 1921 kwamen ook in Turnhout en omgeving de eerste sociale woningen: houten huizen voor arbeiders. Onder het motto: gelukkige arbeiders presteren ook beter. Het prille begin van DE ARK. Strikt genomen bestaat onze naam nog maar sinds 2010, het resultaat van de fusie van de Turnhoutse Maatschappij voor de Huisvesting en de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom. We zijn geëvolueerd van een eenvoudige maatschappij die huizen bouwt, naar een woonmaatschappij in al haar facetten. Zo hebben we nu een sociale dienst, een uitgebreide huur- en koopdienst en peilen we actief naar de tevredenheid van klanten."

De komende maanden toosten we op het verleden, maar kijken we vooral naar de toekomst. Want er is nog werk aan de winkel: we vragen meer inzet op leefbaarheid en verbondenheid, en handvaten om deze sterke woonmaatschappij van de toekomst uit te bouwen. Dit doen we onder de noemer ‘Klapzomer 2021’. Samen met andere organisaties werken we een reeks hartverwarmende activiteiten uit.

Op 7 oktober 2021 is het officiële slotevent. Laat je prikkelen door inspirerende gesprekken tussen bijzondere gasten. Ongetwijfeld een pleidooi voor actie!

Volg ons op Facebook en Instagram > klapzomer2021, en feest met ons mee!

De eerste sociale woningen in hout - Kruisbergstraat Turnhout


De oude Rozenwijk in de jaren 60 - TielenTielen vandaag