Vul het Aanvraagformulier sociale woning in en bezorg het ons:
Iedereen vult een verklaring op eer in en je voegt een bewijs bij van het inkomen van het eerstvolgende jaar waarin wel iemand in het gezin een inkomen had.
Bezorg ons je huidig inkomen. We kijken na of je daarmee wel voldoet aan de inkomensvoorwaarde. Het huidig inkomen is het totaal van alle inkomens (belastbaar en niet belastbaar) van de laatste 3 maanden (loonfiches, attest, werkloosheidsvergoeding, ziektevergoeding, invaliditeit, pensioen, attest leefloon, ...).
Kom een taaltest doen op het kantoor van DE ARK.
Indien nodig zullen wij een bepaald document opvragen.
Vragen over bovenstaande lijst mag je ons altijd stellen via huren@arkwonen.be.
We bieden je een gepaste woning aan. Daarvoor kijken we naar de grootte van je gezin (de rationele bezetting) en of je voorrang krijgt. De rationele bezetting en de voorrangsregels zijn wettelijk bepaald.
De grootte van je gezin bepaalt de grootte van je woning. We streven naar een rationele bezettingsgraad. Dat wil zeggen dat de grootte van de woning zo goed mogelijk afgestemd is op het aantal personen en hun fysieke mogelijkheden. Ons intern huurreglement verduidelijkt dan nog.
Voor welke woningen kom je in aanmerking op basis van je gezinssamenstelling?
We tellen kinderen mee die niet altijd bij het gezin wonen, maar wel soms verblijven met overnachting. Dat kan bijvoorbeeld bij omgangsrecht, co-ouderschap of plaatsing van de kinderen. Je moet dat wel melden bij de inschrijving en bewijzen door ons een vonnis of verklaring op eer - regelmatig verblijf kind te bezorgen.
We tellen inwonende kinderen die ouder dan 18 jaar zijn tot hun 25ste verjaardag mee bij de ouder bij wie ze gedomicilieerd zijn. Zij moeten ook aan de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden voldoen, want we nemen hen mee op in het inschrijvingsregister.
Woonden je kinderen altijd bij het gezin? Dan telt hun inkomen niet mee bij de huur tot het jaar dat ze 25 jaar worden. Verlaten ze de sociale woning en komen ze er later opnieuw wonen, dan telt hun inkomen wel mee.
De wachtlijsten zijn lang en we kunnen niet voorspellen hoelang je op een woning moet wachten.
De wachttijd is afhankelijk van onder andere:
De plaats op de wachtlijst wordt niet vermeld, omdat die niets zegt over de duur van de wachttijd.
Je krijgt een kindje, er komt iemand bij je wonen of iemand verlaat je gezin? Laat het ons binnen de maand weten, want je komt misschien in aanmerking voor andere woningen. De kans is groot dat je plaats op de wachtlijst daardoor ook verandert.
Je hebt samen met je partner één inschrijvingsnummer en je wilt niet langer samen ingeschreven blijven of je wilt niet langer samen kandidaat zijn?
Joris en Sanne zijn een koppel. Sanne is ingeschreven als kandidaat-huurder op 5 augustus 2012. Joris heeft zich later aangesloten bij haar kandidatuur op 15 oktober. Ze gaan uit elkaar. Ze willen beide nog kandidaat blijven voor een sociale huurwoning. Sanne was de referentiehuurder dus behoudt het inschrijvingsnummer (20120805x). Joris krijgt een nieuw inschrijvingsnummer dat gevormd wordt door de datum van zijn inschrijving en het laatste volgnummer van die dag (20121015x).
Ja, dat kan.
Nadat je de woning bezichtigd hebt, kan je beslissen of je de woning neemt of niet. Je vult daarvoor de achterkant van de oproepingsbrief in, je ondertekent hem en bezorgt hem daarna aan ons.
De plaatsbeschrijving gebeurt nadat het huurcontract ondertekend is.
Op het moment van de afspraak voor de plaatsbeschrijving ga je naar de woning. Samen met een medewerker van DE ARK ga je door de woning en noteer je alle gebreken. Eventueel spreek je af wat er nog hersteld moet worden. Wanneer je in de toekomst de woning terug verlaat, is het voor iedereen duidelijk welke gebreken al aanwezig waren en welke niet. Voor de gebreken of schade die je zelf toebracht aan de woning kan DE ARK dan een kost aanrekenen.
De medewerker van DE ARK noteert ook de meterstanden van water, gas en elektriciteit. Hij/zij voorziet de juiste formulieren in tweevoud. Je stuurt jouw exemplaar naar de leverancier van je keuze.
Nadat de plaatsbeschrijving samen met het contract geregistreerd is, ontvang je een exemplaar met de post.
Wanneer je een woning aanvaardt, krijg je een toewijzingsbrief met alle gegevens om je huurwaarborg te betalen. Je betaalt rechtstreeks aan DE ARK en je doet dat voor je het contract komt ondertekenen. Tijdens de contractondertekening heb je een bewijs bij van de betaling. DE ARK stort de huurwaarborg door naar de VMSW, die hem vastzet.
Je hebt twee opties:
Je krijgt de sleutels tijdens de plaatsbeschrijving, na de contractondertekening en na de betaling van de huurwaarborg. Heb je nog niet betaald? Dan krijg je geen sleutels.
Nadat je bent ingeschreven, kom je op de wachtlijst. We houden rekening met deze volgorde:
Wij nemen contact met je op. Je kan dan beslissen of je wilt huren of niet. Als je wilt huren, kom je naar ons kantoor en onderteken je het contract. De plaatsbeschrijving gaat ter plaatse door.
DE ARK heeft buurthuizen in:
Voor kandidaat-huurders of huurders van DE ARK kost het huren van een buurthuis €10,00 per dagdeel (voormiddag, namiddag, avond).
Voor private eigenaars of huurders kost het huren van een buurthuis €25,00 per dagdeel (voormiddag, namiddag, avond).
Je krijgt een schriftelijke bevestiging of het buurthuis vrij is op die datum met daarbij een vraag tot betaling van het huurbedrag. Wanneer de betaling is gebeurd, krijg je een factuur opgestuurd als bevestiging van de betaling.
De buurthuisverantwoordelijke neemt daarna contact met je op om afspraken te maken (bv. wanneer je de sleutel kan ophalen). Na gebruik verwachten we dat je het buurthuis netjes en proper achterlaat en dat je de versieringen die jij aanbracht, weghaalt. Je sluit daarna af en brengt de sleutel terug naar de verantwoordelijke van het buurthuis.
In onze folder vind je ook alles terug.
Je betaalt huur elke maand voor de 10de kalenderdag op het rekeningnummer 001-0665021-65 (IBAN: BE18 0010 6650 2165 en BIC GEBABEBB). Dat doe je met je gestructureerde mededeling. Die mededeling staat onderaan op je overschrijvingsformulier en staat ook op je huurprijsberekening. De gestructureerde mededeling blijft steeds dezelfde.
LET OP: het is een ander rekeningnummer dan dat waarop de huurwaarborg (in schijven) betaald wordt.
Elk jaar in december ontvang je jouw nieuwe huurprijs voor het volgende jaar. Daarbij zit ook een overschrijvingsformulier.
Wil je meer overschrijvingsformulieren? Neem dan contact met ons op:
We sturen de overschrijvingsformulieren zo snel mogelijk naar je op.
Ja, maar let op, dat gebeurt niet automatisch. Je moet het zelf vragen.
Hoe?
Vermeld in beide gevallen duidelijk je naam, adres en het rekeningnummer waarop we kunnen terugbetalen.
We betalen het te veel betaalde saldo zo snel mogelijk terug.
Controleer zeker of je op het juiste rekeningnummer betaalt en of je gestructureerde mededeling juist is. Vind je die gegevens niet terug, dan kan je:
Meer informatie vind je ook bij de vraag "Wanneer en hoe betaal ik huur?".
Bezorg ons de volgende documenten via post, mail of kom langs op onze zitdag:
Heb je meer vragen, dan mag je natuurlijk altijd telefoneren naar 014 40 11 04, mailen naar huren@arkwonen.be of langskomen op de zitdag.
In bepaalde situaties houden we daar rekening mee. Bezorg ons de volgende documenten om het na te kijken:
Bezorg ons:
Na ontvangst passen wij de huurprijs aan wanneer je huidige inkomen 20% lager ligt dan het inkomen van het referentiejaar (dit is het inkomen van het jaar van het laatst ontvangen aanslagbiljet). Dat gebeurt vanaf de eerste dag van de maand na de aanvraag.
Ja, dat kan. De voorwaarde om je huurprijs te kunnen aanpassen is dat je pensioen lager is dan je inkomen van het referentiejaar.
Je bezorgt DE ARK daarvoor:
Bezorg ons dan ook je rekeninguittreksel van de maand mei van dat jaar (daarop staat het vakantiegeld en dat tellen we er ook bij).
Vul het opzegformulier in en bezorg het daarna ingevuld, ondertekend en aangetekend terug aan ons.
De opzeg duurt 1 maand. Die termijn begint te lopen op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging werd gegeven.
Bijvoorbeeld: Je stuurt ons een aangetekende brief met daarin jouw opzeg op 12 augustus. Wij ontvangen de brief op 14 augustus. De opzegtermijn start op 1 september en duurt tot en met 30 september.
De opzegtermijn van een woning duurt drie maanden.
Die info vind je allemaal in ons onderhoud en herstellingen boekje.
De inhoudstafel helpt je om op te zoeken op welke pagina je moet zijn voor je vraag.
Pagina 9 van het boekje legt uit hoe onze legende werkt. We gebruiken iconen om je te informeren over wie wat onderhoudt of herstelt.
Je hebt een technisch probleem in je woning.
Check eerst wie de herstelling moet doen: jij, DE ARK of Cofely
Probleem met je centrale verwarming of warm water?
Is de herstelling voor DE ARK of heb je een vraag?
Kijk hier hoe je kan inschrijven voor een sociale koopwoning.
De inschrijving gebeurt op ons kantoor. Het inschrijvingsgeld betaal je ter plaatse met cash of via bankcontact.
Niet iedereen kan een sociale woning kopen. Je moet voldoen aan de voorwaarden.
Je betaalt 50 euro per gemeente waarvoor je jezelf inschrijft. Je kan jezelf inschrijven voor meer dan 1 gemeente.
Dat hangt vooral af van jouw plaats op de wachtlijst en het aantal woningen er gebouwd worden in de gemeente waarvoor je bent ingeschreven.
Ja, dat kan als je aan de voorwaarden voldoet. Kom langs bij ons om een simulatie te laten maken. Daarna kan je een woning toegewezen krijgen.
Dat is bij elk project anders. Bij sommige woningen zal je zelf bijvoorbeeld nog een keuken moeten installeren of een vloer leggen, bij andere woningen niet.
Nee, dat is niet mogelijk bij een sociale koopwoning.
Je kan bij ons terecht voor elke woning in Vlaanderen.
Je inkomen mag niet te laag en niet te hoog zijn. We kijken naar het laatst gekende aanslagbiljet bij de personenbelasting.
DE ARK vraagt een opschortende voorwaarde van 10 à 12 weken. Dat is de tijd die nodig is voor de opstart tot goedkeuring van jouw dossier.
100 euro
Vooraleer je een dossier opstart, kan je best even langskomen bij DE ARK om te kijken wat jouw leningsmogelijkheden zijn. DE ARK maakt op dat moment een simulatie voor jou. Daarna kan je gerichter zoeken naar een geschikte en betaalbare woning. Op het moment dat je een compromis ondertekent, neem je terug contact op met DE ARK om jouw dossier op te starten.
Maak een afspraak bij DE ARK zodat wij een simulatie kunnen maken. LET OP: een simulatie is nog geen goedkeuring van de lening. Je kan het enkel gebruiken als richtlijn. VMSW keurt de lening goed na opstart van het leningsdossier.
Kijk hier voor meer info over hoeveel en waarvoor je kan lenen.
Je kan alleen lenen als de geschatte verkoopwaarde van de woning niet te hoog is, nadat je eventuele renovatiewerken uitvoerde.
Kijk hier voor meer info over hoeveel en waarvoor je kan lenen.
Je moet 18 jaar of ouder zijn.
De lening moet volledig terugbetaald zijn in het jaar waarin de jongste ontlener 75 jaar wordt.
Ja, dat kan. Je kan lenen om werken in de aan te kopen woning uit te voeren. De schatter van de VMSW bepaalt via een checklist of de werken noodzakelijk zijn.
Als de werken noodzakelijk zijn om jouw woning aan te passen aan de veiligheids-, gezondsheids- en woonkwaliteitsnormen, dan moet je ze verplicht bijlenen bij de VMSW. Maar je kan ook bijlenen voor werken die niet noodzakelijk zijn.
De werken die je uitvoert moeten binnen de twee jaar na het tekenen van de akte uitgevoerd zijn.
Kijk welke vacatures open staan of solliciteer spontaan.