100 jaar DE ARK: feestelijke afsluiter Klapzomer op 7 oktober

PERSBERICHT

100 jaar DE ARK: feestelijke afsluiter Klapzomer op 7 oktober
Minister Diependaele krijgt 100 dromen

Woonmaatschappij DE ARK bestaat dit jaar 100 jaar en zet haar bewoners in de schijnwerpers. Daarom organiseerde DE ARK deze zomer Klapzomer, tientallen hartverwarmende activiteiten rondom buurten van DE ARK voor iedereen.

Het slotevent op 7 oktober sloot deze zomer af. Met 130 live gasten op de klapstoelen en 270 online deelnemers was dit het eerste event dat DE ARK hybride organiseerde.

De start was alvast hartverwarmend. Cato en Anjali – twee leerlingen uit de Stedelijke Basisschool Parkwijk Turnhout – overhandigden fier een boek met 100 dromen over hun leven en buurt aan minister Diependaele. Een kleurrijk symbool voor de verzamelde boodschappen van huurders van DE ARK.

Daarna volgde een inspirerende avond vol debat en feestelijke intermezzo’s. Kerlijne Everaert modereerde de debatten met minister Diependaele, Elhasbia Zayou, Jos Geysels en Peter Vanommeslaeghe. Afwisselend interviewde Kerlijne specialisten uit diverse hoeken: Eric Nysmans vanuit welzijnszorg, Eva Gilis en Paul Van Dingenen als gedreven buurtwerkers, Tom Laveren vanuit sociaal-economisch perspectief en Björn Mallants als spreekbuis van de huisvestingssector.

Met thema’s als het belang van een thuis, een inclusieve samenleving en wat de rol van een sociale woonmaatschappij kan zijn, beeldvorming en imago, activatie van mensen, … werden het pittige gesprekken; Want nee hoor, de geitenwollen sokken waren ver weg. Muzikanten Guy Swinnen en Guido Belcanto en dansschool IDance Moves zorgden voor de feestelijke touch.

Wat blijft hangen van de avond is een positieve boodschap rond sociale huisvesting en mensen.

En ook de vraag naar meer inzet op leefbaarheid en verbondenheid, Sociaal wonen gaat duidelijk om mensen, niet alleen om bakstenen.

Het slotevent en debat gemist? Je kan het nog online bekijken.

Via livestream: https://events.pfl.be/211007-de-ark-100/.
Of check de website van DE ARK: www.arkwonen.be/pagina/slotevent-7-oktober-2021

Quotes van enkele deelnemers

Matthias Diependaele – minister van Wonen:

Sociaal wonen gaat absoluut om mensen. Toen ik minister werd, viel het mij meteen op dat de beeldvorming over sociale huisvesting vaak totaal verkeerd was – en nog steeds is. Wat DE ARK doet, en de manier waarop, is dan ook onbetaalbaar voor onze samenleving. Om de 100e verjaardag van DE ARK te vieren, kwam ik dus heel graag mee klappen – in beide betekenissen van het woord. Ik wil vooral duidelijk laten weten dat we jullie inderdaad horen en zien “tot in Brussel”!

Peter Vanommeslaeghe – algemeen directeur DE ARK:

Onze huurders een dak boven het hoofd bieden, zien we als een startpunt. Via een betaalbare woning nemen we bewoners een grote zorg weg. Zo krijgen ze ruimte voor andere levensdomeinen en kunnen ze voluit participeren aan de samenleving. Als sociale woonmaatschappij kunnen we deze kansrijke omgeving stimuleren. Al kunnen we dit zeker niet alleen.

Elhasbia Zayou – diensthoofd studentenvoorzieningen Thomas More Hogeschool en actief rond integratie en pleegzorg

Ik groeide zelf op in een sociale woonwijk en heb er altijd heel graag gewoond. Mijn vader was de enige kostwinner. Toch heb ik nooit ervaren dat we iets tekort kwamen. Ik geloof in het in dialoog gaan met elkaar om met respect naar elkaar te luisteren en elkaar te leren kennen. Zeker in onze superdiverse samenleving is dit cruciaal. Daarom zet ik me graag in voor Indimaj Vrouwen, een vrouwenvereniging in Geel die zich engageert om het samenleven in diversiteit te stimuleren.

Deelnemers debatten samenleving en sociaal wonen

 • Moderator: Kerlijne Everaert (VRT)
 • Matthias Diependaele (Vlaams minister van Wonen)
 • Elhasbia Zayou (Thomas More Hogeschool, actief rond integratie en pleegzorg)
 • Jos Geysels (oud-politicus, actief in de armoedebeweging)
 • Peter Vanommeslaeghe (DE ARK)
 • Eric Nysmans (Welzijnszorg Kempen)
 • Eva Gilis en Paul Van Dingenen (Samen Plannen vzw)
 • Tom Laveren (Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen)
 • Björn Mallants (Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen)

Geen feest zonder muziek en dans:

 • Guido Belcanto
 • Guy Swinnen
 • Dansschool iDance Moves

Volg Klapzomer op www.klapzomer.be – Facebook en Instagram - klapzomer2021.

Top Naar boven