Open werf Cohousing op 9 oktober 22

Land van Aa, eerste sociaal cohousingproject voor kopers en huurders in Vlaanderen

Op zondag 9 oktober zetten de bewonersgroep, DE ARK en Artem de deuren open van de werf Cohousing Land van Aa in Schorvoort (Turnhout).

Vlaanderen heeft een diepgewortelde traditie van individueel wonen. Een eigen stuk grond met daarop een eigen huis. Cohousing is een nieuwe innovatieve woonvorm. Cohousing in sociaal wonen - met een mix van sociale koop en huur - is dat helemaal.

Land van Aa is het eerste cohousingproject voor kopers én huurders in Vlaanderen. Een pilootproject collectief wonen, mee mogelijk gemaakt door het agentschap Wonen-Vlaanderen, Provincie Antwerpen, de VMSW, de Vlaamse Bouwmeester, Bond Beter Leefmilieu en Samenhuizen.

Sanne Teunkens, Operationeel Coördinator DE ARK: "We gaan voor een woonmix op maat van alle bewoners: voor jong en oud, voor alleenstaanden en gezinnen, voor kopers en huurders. Dankzij deze variatie kan je er in alle fasen van je leven blijven wonen. Aandacht, zorg en respect voor elkaar staan voorop. Wist je dat er andere toewijsregels zijn dan bij gewone sociale koop of huur? Engagement en motivatie zijn doorslaggevend. Het was een lange leerrijke weg, we zijn fier dat ons eerste cohousingproject nu echt realiteit wordt."

Het bouwproject

In Cohousing Land van Aa komen 25 volwaardige koop- en huurwoningen van verschillende groottes met eigen tuintje of terras, middenin een park. Een toekomstige thuis voor 25 buren die samen hun woonplek vormgeven. Als extra krijgen ze een gemeenschappelijke (moes)tuin, wasplaats en bergingen, alsook een gemeenschapshuis met keuken.

Ronny Van Doninck, algemeen directeur Artem: “Al jaren hebben wij het voorrecht om voor DE ARK te mogen bouwen. Wat dit project uniek maakt is dat we in bouwteam hebben samengewerkt. Door mee te denken met de klant, zijn we erin geslaagd om het vooropgestelde budget aan te houden én te kiezen voor duurzame technieken. Zo is er in elke woning een lucht-water warmtepomp waarbij de buitenlucht op een energiezuinige manier wordt omgezet in warm water voor sanitair of centrale verwarming. Bovendien zijn de woningen dankzij een doorgedreven isolatie bijna energieneutraal (BEN), in tijden van hoge energieprijzen een belangrijke troef. Op die manier ontzorgen we niet alleen DE ARK als bouwheer maar ook de toekomstige bewoners.”

De bewonersgroep

Cohousing vraagt actieve betrokkenheid en engagement van alle bewoners. Buren kennen elkaar en er leeft een sociale bewogenheid.

De kandidaat-bewoners verwoorden het zo: "Cohousen is voor ons samenleven zoals vroeger in een klein dorp. Toen buren nog samen voor hun huis op een bankje zaten voor een gezellige babbel. Toen buren nog voor elkaar klaar stonden als het nodig was. Even babysitten, een boodschap brengen voor iemand die slecht te been is, een ei lenen, … Mekaar echt kennen, mekaar verder helpen, maar natuurlijk ook met de nodige ruimte voor jezelf. Met deze open werf hopen we nog meer mensen warm te maken om samen met ons mee te doen. Er is nog plek voor meer buren."

Open werf praktisch

  • Open werf zondag 9 oktober 2022 van 14 tot 16u
    ingang rechtover Slagmolenstraat 66 (Schorvoort, Turnhout)

Programma:

  • 14u: ontvangst
  • 14u30-15u: welkomstwoord en creatieve ‘eerstesteenlegging’ door de kandidaat-bewoners
  • 15-16u: bezoek kijkwoning en gezellige ambiance met Serendipity Sound System
  • Gratis hapje en drankje

Top Naar boven