Bloemenweide ter nagedachtenis aan de slachtoffers

PERSBERICHT van buurtbewoners Boerenkrijglaan, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Stad Turnhout en DE ARK – Turnhout, 3 juni 2022

Buurtbewoners Boerenkrijglaan zaaien bloemenweide ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de explosie

Op maandag 6 juni om 10u zullen buurtbewoners de lege vlakte inzaaien tegenover Boerenkrijglaan 40-42 in Turnhout. Dit is de plek waar het gesloopte appartementsgebouw stond, het gebouw dat werd getroffen door de ontploffing op oudejaarsdag, Daarbij kwamen vier bewoners om het leven en geraakten twee bewoners gewond. Met de bloemenweide en herdenkingsdoeken willen de buurtbewoners, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Stad Turnhout en DE ARK een serene warme gedenkplek creëren.

Bloemenweide door en voor de buurt

Op maandag 6 juni 2022 om 10 uur verzamelen buurtbewoners zich op de site. De buurt werd hard getroffen met oudjaar. Met deze actie willen ze samen een warm eerbetoon brengen aan alle slachtoffers.

Anne Van Dooren, buurtbewoonster: “We nodigen alle buurtbewoners uit om op maandagvoormiddag langs te komen en mee te helpen met het inzaaien. Zo creëren we samen een serene gedenkplaats vol bloemen op de plek waar het drama plaatsvond, een warme herinnering aan alle slachtoffers – onze buren. We zijn hen niet vergeten.”

Met de hulp van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete zal maandag het bloemzaad voorzien en de bewoners begeleiden bij het inzaaien. Ze hebben jarenlange ervaring met het creëren van groene, biodiverse plekken en het inzaaien van bloemenmengsels in het bijzonder.

“We kozen hier voor een mengsel van inheemse bloemen van zowel eenjarige als meerjarige soorten (waaronder madeliefjes, verschillende klavers, leeuwentand, brunel en gewone ereprijs) dat tussen het gras gezaaid kan worden. Dat moet zorgen voor een mooie en serene beeldkwaliteit, een makkelijk onderhoud door enkele maaibeurten per jaar en een boost voor bijen en vlinders.”

Serene herdenkingsplek

Middenin de bloemenweide komen twee grote herdenkingsdoeken. Op één doek staat een dankwoord en een foto van de oorspronkelijke gedenkplek van de buurt als serene herinnering. Op een ander doek prijkt een gedicht van de Turnhoutse stadsdichteres Liesbeth Aerts.

Kassandra Driezen, DE ARK: “We zijn de buurtbewoners en Regionaal Landschap alleszins heel dankbaar voor dit initiatief, we steunen dit voor 100%.” In het toekomstige nieuwe gebouw zal DE ARK een permanente gedenkplek opnemen.

Top Naar boven