Ik krijg een lening!

Hoelang loopt je lening?
Welke verzekeringen sluit je af? Denk ook aan de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen.

Hoelang loopt mijn lening?

De standaardduurtijd van een lening is 25 jaar.

Je kan voor een kortere duurtijd kiezen, maar alleen als je voldoende financiƫle draagkracht hebt en de maandelijkse aflossing dus niet te hoog ligt.

Je kan niet voor een langere duurtijd kiezen, tenzij je de maandelijkse afbetalingen op 25 jaar niet financieel aankan. Het Vlaams Woningfonds kan uw duurtijd verlengen totdat de maandelijkse aflossing voldoende zakt om ze financieel aan te kunnen.

Leningen met een duurtijd van langer dan 30 jaar zijn niet mogelijk.

<<< terug

Plichten

Bij een Vlaamse Woonlening heb je drie belangrijke plichten:

  • je moet de woning zelf bewonen en je moet je er domiciliĆ«ren binnen de twee jaar na het verlijden van de akte.
  • je hebt tijdens de hele looptijd van je lening een brandverzekering
  • je leent verplicht voor noodzakelijke werken, als de schatter dit nodig vindt om te voldoen aan de kwaliteitsnormen.

Deze eerste twee verplichtingen gelden zolang de lening loopt. Meer informatie lees je op de website van het Vlaams Woningfonds.

<<< terug

Brandverzekering

Je moet verplicht een brandverzekering aan nieuwwaarde afsluiten voor je woning. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dat doet.

Belangrijk: je moet een brandverzekering hebben voordat je je akte bij de notaris tekent. Zonder brandverzekering kan je leningsakte niet doorgaan.

Als je later tijdens de looptijd van je lening niet meer verzekerd bent, dan kan het Vlaams Woningfonds de lening volledig vervroegd opeisen.

<<< terug

Schuldsaldoverzekering

We raden je aan om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze verzekering betaalt jouw lening (of het verzekerde gedeelte) terug als je overlijdt. Anders moeten jouw nabestaanden zelf de lening verder afbetalen, wat kan leiden tot een verkoop van de woning als zij de lening niet kunnen afbetalen.

Het Vlaams Woningfonds biedt vrijblijvend biedt vrijblijvend een schuldsaldoverzekering aan van BNP Paribas Cardif.

<<< terug

Verzekering Gewaarborgd wonen

We raden je aan om een Verzekering Gewaarborgd Wonen aan te vragen bij Wonen-Vlaanderen. Dat is een gratis verzekering die je helpt om de lening aan de VMSW terug te betalen als je ziek wordt of als je jouw job verliest.

Het Vlaams Woningfonds moet een deel van het aanvraagformulier invullen, omdat zij jou de lening geeft. Bezorg hen dat deel van het formulier. Zij bezorgen het jou ingevuld terug.


<<< terug