Hoe stel ik me kandidaat?

Je schrijft je online in als je een sociale woning wilt huren in Vlaanderen. Dat doe je via het digitaal platform voor alle kandidaat-huurders, het centraal inschrijvingsregister (CIR). Dat ontwikkelde de Vlaamse overheid. Al ingeschreven voor een sociale woning? Je dossier controleren en aanpassen doe je ook online via het centraal inschrijvingsregister. Om een aanvraag of wijziging te doen, heb je een elektronische identiteitskaart (eID) nodig, met pincode en kaartlezer. Heb je geen eID of Itsme of lukt online inschrijven niet? Dan kan onze woonmaatschappij je verder helpen met de inschrijving op kantoor. Je vindt meer informatie op de website van het agentschap Wonen in Vlaanderen. Je leest er welke schermen je zal doorlopen en welke gegevens je best bij de hand houdt.

Kan ik langskomen bij Woonboog om me in te schrijven?

Ja, je kan langskomen op ons kantoor: Campus Blairon 599, 2300 Turnhout of Bosveld 152, 2400 Mol. We helpen je dan verder met de inschrijving.
Kijk voor onze openingsuren op onze contactpagina.

<<< terug

Breng de juiste documenten mee

Je moet verschillende documenten meebrengen, zodat we je kunnen inschrijven.

Je identiteitskaart of paspoort

Breng een fotokopie van de identiteitskaarten van diegene die zich wil inschrijven (de referentiehuurder) en de partner.

Het inschrijvingsformulier

Dit is een erg belangrijk formulier. De referentiehuurder en partner moeten het inschrijvingsformulier ondertekenen.

Op dit formulier kan je aanduiden voor welke woningen je je kandidaat wil stellen en hoeveel huur je maximaal wil betalen.

Als je langskomt, overlopen we samen dit formulier.

Download hier het inschrijvingsformulier: link naar aanvraagformulier sociale woning, jaar 2022. (versie 2023 binnenkort beschikbaar!)

Ben je nog geen 18 jaar en woon je onder begeleiding zelfstandig?

Dan heb je een attest nodig van de dienst die je begeleidt of een attest van ontvoogding. Daarop moet de startdatum van voogdij of begeleiding staan.

Geen eigendom

Je moet een verklaring op erewoord invullen. Die staat in het inschrijvingsformulier of in een bijlage bij het inschrijvingsformulier. Alle gezinsleden die ouder zijn dan 18 jaar moeten het inschrijvingsformulier ondertekenen.

Inkomen

Welke inkomensbewijzen je moet meebrengen, hangt af van je situatie.
Wij zijn verplicht om jouw inkomensgegevens elektronisch op te vragen bij de juiste instanties. Alleen als wij de informatie niet digitaal kunnen bekomen, dan moet jij zelf documenten verzamelen. Ook in enkele specifieke situaties (zie hieronder) is dat het geval.

Speciale situaties

  • Verdiende je drie jaar geleden te veel maar is je inkomen nu lager: breng dan je inkomen van de laatste maanden mee.
  • Had je drie jaar geleden geen inkomen maar in de jaren erna wel: breng dan een overzicht van je laatste inkomsten mee.
  • Had je tussen drie jaar geleden en vandaag geen enkel inkomen: dan moet je een verklaring op eer ondertekenen.
  • Had je meer dan één soort van inkomsten: breng dan alle verschillende documenten mee. Wij berekenen dan je totale inkomen.
  • Zat je tussen drie jaar geleden en vandaag in schuldbemiddeling: dan moet je inkomensbewijzen van de laatste drie maanden meebrengen, de documenten over de schuldbemiddeling zelf en over afbetaalde schulden.
<<< terug

Hoe verloopt mijn aanvraag?

Je hebt alle voorwaarden gelezen. Je bent met alle ingevulde documenten naar ons kantoor geweest en je bent ingeschreven.

Wat gebeurt er nu?

  • Je krijgt van ons je inschrijvingsbewijs en je definitieve inschrijvingsnummer. Hou dit zeer goed bij.
  • Je komt op de wachtlijst terecht. Waar je wilt wonen, de grootte van je gezin en de voorrangsregels bepalen je plaats op de wachtlijst. Hoelang je moet wachten, varieert dus tijdens je wachtperiode.
  • Sta je vier jaar of langer ononderbroken op de wachtlijst en huur je dus op de private huurmarkt, dan kom je wellicht in aanmerking voor de maandelijkse huurpremie.
  • Zodra jij aan de beurt bent op de wachtlijst, nodigen we je uit om je dossier te actualiseren en om de woning te komen bekijken. Dat doen we door je een brief te sturen. Zorg dus dat we altijd van jou het laatste adres hebben.
<<< terug