Renovatie Turnhout: Europa geeft 170.000 euro subsidies

In 2019 is DE ARK gestart met de totaalrenovatie van 22 huurwoningen in de Boerenkrijglaan en de Klaproosstraat. Eind zomer 2020 moet de hele transformatie achter de rug zijn. Op het eerste zicht niet opvallend, want Stad Turnhout wil graag het typische straatbeeld intact houden. Europa geeft 170.000 euro subsidies om in te zetten op energiezuinigheid.

Energiezuinige renovatie

De 22 huizen zijn binnen en buiten volledig gestript. Dankzij de financiële steun vanuit Europa verbeteren we ook de volledige ‘buitenschil’: dak, gevel en ramen. De energiezuinigheid van een gebouw wordt uitgedrukt in het zogenaamde E-peil. Met deze extra ingrepen is een laag E-peil mogelijk, nog lager dan de opgelegde norm. Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) krijgen we 170.000 euro subsidies.

‘Europa erkent terecht de Vlaamse sociale huisvestingssector als voorlopers als het gaat over energiezuinig en kwalitatief bouwen. Met de steun die we van EFRO krijgen, kunnen we in dit project de woningen helemaal ‘inpakken’. Hoe energiezuiniger de huizen, hoe lager het verbruik en hoe lager de energiefactuur voor onze huurders. Het is dus een win-win voor milieu én de portemonnee van de mensen’, vertelt Peter Vanommeslaeghe, algemeen directeur DE ARK.

DE ARK richt in de buurt ‘vakantiewoningen’ in. Bewoners krijgen zo een comfortabele woonst tijdens de renovatiewerken. De renovatie van een woning duurt ongeveer 15 weken.

De totale werken moeten eind zomer 2020 klaar zijn en kosten 2,535 miljoen euro. De verantwoordelijke aannemer is PIT Antwerpen, het ontwerp is van ARCHITECTEN COLLECTIEF ARCCO.


Top Naar boven