Feestelijke opening van nieuwe leefbuurt in Tielen

De oude ‘Rozenwijk’ in Tielen … Onherkenbaar veranderd van een monotone woonwijk uit de jaren 70 in een hedendaagse frisse leefbuurt met een gevarieerd straatbeeld. Een totale transformatie die veel vroeg van bewoners en bouwteam. Het laatste groen wordt nu aangeplant, de laatste bewoners nemen hun intrek en het buurtleven is springlevend. Op vrijdag 12 oktober was het de officiële opening. Met een korte toespraak van Ward Kennes, Burgemeester van Kasterlee, en Peter Vanommeslaeghe, Algemeen Directeur van DE ARK. Ook Het Laatste Nieuws en Gazet Van Antwerpen waren erbij.

Van immense bouwwerf naar aantrekkelijke buurt
Vijf jaar geleden stak DE ARK de eerste spade in de grond. Na een jarenlange voorbereiding en inbreng van buurtbewoners, gemeente en OCMW. De bouw verliep in verschillende fases, en het was niet altijd prettig wonen middenin een grote werf. Maar vandaag is de nieuwe buurt zo goed als klaar.

Peter Vanommeslaeghe: “Wie rondloopt in de buurt kan het beamen: het is hier aangenaam wonen in een gezonde leefomgeving. Er zijn nu 84 nieuwe woonunits – woningen en appartementen – met errond veel open ruimte en groen. De woonbuurt is opgedeeld in vijf zones, elk met een eigen accent. Een mix van betaalbare huizen en appartementen, voor gezinnen en alleenstaanden, voor huurders en ook voor kopers. Middenin de buurt bouwden we een buurthuis. Het buurtcomité richtte het gezellig in, het draait er op volle toeren.”

Inge kocht zonet een huis in Egelantier. Grenzend aan de achterliggende velden. “Eerst was ik geen fan van de buurt. Ik heb altijd in Lichtaart gewoond en mijn beeld van de wijk was allesbehalve positief. Na wat onderzoek zag ik dat de buurt op een positieve manier is aangepakt en mijn ‘oude’ beeld totaal niet meer klopte. Samen met mijn twee tienerkinderen woon ik hier sinds begin oktober. Vriendelijke buren, rustig en een mooi uitzicht op het landelijke Tielen. We gaan ons hier snel thuis voelen.”

Ook Terence, huurder van een appartement in de Bosroos, voelt zich thuis: “In 1956-1958 was ik als Britse soldaat gelegerd in ‘het Engels kamp’ van Tielen. Ik bleef in België en woonde jarenlang in Turnhout. Nu woon ik terug in Tielen. Ik hou van de rust en het comfort, ik heb altijd een parkeerplek voor mijn deur. En op amper 10 minuten wandel ik naar het station en ben ik zo overal.”

Blijven investeren in het buurtleven
Burgemeester Ward Kennes besluit: “Ik dank DE ARK en VMSW voor de grote inspanningen die hier in Tielen zijn gebeurd om deze woonbuurt een compleet nieuwe invulling en uitstraling te geven. Hopelijk is de onvermijdelijke hinder die de bewoners hiervan hebben ondervonden nu gauw vergeten. De jarenlange voorbereiding in overleg met vele partners heeft zijn vruchten afgeworpen. Dit is een belangrijk project om wonen in onze gemeente betaalbaar te houden. Nu de infrastructuur grondig is gerenoveerd en uitgebreid, willen wij samen met DE ARK en andere partners als gemeente blijven investeren in de wijkwerking en het buurtleven.”

Top Naar boven