content_header

Landelijke pastorieappartementen in Oud-Turnhout

Landelijke pastorieappartementen in Oud-Turnhout

De eerste huurders namen zojuist hun intrek in 24 gloednieuwe pastorieappartementen aan de Koning Boudewijnlaan. De officiële opening ging door op 27 maart, in aanwezigheid van Marleen Joris, voorzitter OCMW Oud-Turnhout en Peter Vanommeslaeghe, algemeen directeur DE ARK.

De sfeer van een begijnhof
Middenin het platteland aan de vallei van de Aa. De appartementen liggen in een oase van rust, geborgenheid en groen. Bij mooi weer vanop terras of tuin is het dubbel genieten. Via de wandelweg langs de Aa ben je zo in het centrum. De architecten inspireerden zich op de begijnhoven van weleer. Handvorm baksteen, houten schrijnwerk en pannen daken: allemaal traditionele duurzame materialen die mooi verouderen en het landelijke karakter versterken.

Terug thuiskomen
Monique De Bisschop woont sinds een maand in de Koning Boudewijnlaan. Ze vertelt: “Het was even schrikken toen ik mijn vorige woning moest verlaten. Verhuizen is een hele karwei, maar achteraf gezien viel het allemaal goed mee. De appartementen sluiten prima aan bij mijn stijl. Het is een rustige buurt en toch ben ik direct in het centrum. Ik ben hier als kind opgegroeid, dus het voelt een beetje als thuiskomen. Ook het feit dat ik naast mijn schoonzus woon vind ik super. Ik blijf, dat is zeker!”

Vlakbij ‘Eigenaard’
Op wandelafstand van de pastorieappartementen liggen 25 assistentiewoningen voor 65-plussers, 5 zorgwoningen en het pas geopende dienstencentrum ‘Eigenaard’. “Ook Oud-Turnhout ontsnapt niet aan de vergrijzing en komt zo tegemoet aan de behoeften van haar senioren. ‘Eigenaard’ is een ontmoetingsplaats waar buurtbewoners en bezoekers allerlei activiteiten kunnen organiseren en bijwonen. Of gewoon gezellig babbelen, kaarten of biljarten. Op maandag- en donderdagmiddag serveren we warme maaltijden in het ‘dorpsrestaurant’. Naast ons dienstencentrum ligt een braakliggend terrein. Hier kunnen onze bewoners van de assistentiewoningen samen met buurtbewoners en bezoekers een moestuin aanleggen en onderhouden. Zo wordt ‘Eigenaard’ de centrale ankerplaats in de buurt, met een brugfunctie tussen  jong en oud. We hopen dan ook dat de bewoners van DE ARK snel hun weg naar ons centrum vinden!”, aldus Marleen Joris.

Andere woonprojecten op stapel
Oud-Turnhout zit stevig op koers. Na de 6 toegankelijke huurwoningen in de Albert Sohiestraat (2014) en deze 24 pastorieappartementen, plant DE ARK nog een zevental nieuwe betaalbare en kwalitatieve woonprojecten, waaronder:

  • 18 huurwoningen in de Polderstraat en 9 huurwoningen in de Sint-Bavostraat
  • 15 koopwoningen in Hueveakkers (Sint-Antoniusstraat), 9 koopwoningen in Draaiboom (Gemeentestraat) en 4 koopwoningen in de Driedostraat
  • De bestaande huurwoningen uit de buurt rond de Oude Arendonksebaan worden grondig gerenoveerd en aangepast aan de normen van vandaag.