content_header

Eerste gezinnen nemen hun intrek

Eerste gezinnen nemen hun intrek

GEMEENTE KASTERLEE EN DE ARK OPENEN EERSTE NIEUWE WONINGEN IN VROEGERE ROZENWIJK

Betaalbaar, duurzaam, kwaliteitsvol en leefbaar wonen. Op die manier geeft DE ARK kansen aan heel wat mensen. Een fraai voorbeeld hiervan is de totale metamorfose van de vroegere Rozenwijk in Tielen (Kasterlee), waarvan de eerste fase zonet is afgerond. De bewoners nemen hun intrek in 11 eigentijdse appartementen en 24 woningen. De officiële opening ging door op 29 mei, in aanwezigheid van Ward Kennes, burgemeester Kasterlee en Peter Vanommeslaeghe, algemeen directeur DE ARK.

Modernistische parel uit de ‘Turnhoutse school’
De Rozenwijk in Tielen is een uniek voorbeeld van de modernistische architectuur van de ‘Turnhoutse school’ naar een ontwerp van Paul Neefs en Eugène Wauters. De 86 woningen hebben 3 of 4 slaapkamers en zijn gebouwd in 1969, 1976 en 1977. Helaas kampen ze vandaag met veel ouderdomsproblemen. Daarom ondergaat deze bijzondere buurt momenteel een totale metamorfose. Weliswaar zonder in te boeten op het kwalitatieve architecturaal karakter van dit uniek patrimonium.De eerste fase is nu afgerond: 35 hedendaagse energiezuinige wooneenheden met terras of tuin. De gevels zijn geopend naar de straatkant voor een optimaal sociaal contact. Een groennetwerk doorheen de hele site zal de buurt nog attractiever maken. De eerstvolgende fase start na het bouwverlof, met de bouw van betaalbare koopappartementen. Want de vernieuwing betekent ook een mix van woningen, groot en klein, huur en koop. Het einde van het project is gepland in 2017.

Mooi architectonisch én sociaal verhaal
Burgemeester Ward Kennes: “Aan dit grootschalig project ging een jarenlange voorbereiding vooraf, niet het minst met de bewoners zelf. Zo organiseerde DE ARK samen met onze gemeente, het OCMW, de wijkagent en de buurtbewoners vele overlegvergaderingen. Over het masterplan zelf, maar ook om samen verfrissende buurtinitiatieven op poten te zetten: jeugdwerking, buitenspeeldagen en speeltuigen, buurtrondes, crisisopvang voor OCMW in leegstaande woningen … Want naast een mooi architectonisch verhaal, is dit in eerste plaats een sociaal verhaal waarin we samen met DE ARK investeren in het buurtleven, het woonklimaat en de bewoners.”

Echte buurtveteranen
Jeanne Willems en Jos Wynants zijn zojuist verhuisd naar een gloednieuw appartement in de Pioenroos. Samen met hun kinderen nam het koppel 46 jaar geleden hun intrek in één van de eerste woningen middenin de Rozenwijk. “Het was een toffe buurt vol jonge gezinnen en spelende kinderen. Vandaag zijn we de enigen van toen die er nog wonen. Maar ons oud huis was veel te groot voor ons tweeën. Ook de trap nemen lukt niet meer zo best. Dit praktische gelijkvloersappartement is ideaal. Onze kinderen hebben alles mooi geschilderd en comfortabel ingericht, we voelen ons al echt thuis. We zijn heel blij dat we in onze vertrouwde buurt kunnen blijven. Vanop ons zonnig terras kijken we uit op de toegang van de buurt. Eigenlijk is dit veel plezanter dan voorheen, we zien veel volk passeren en hebben zo al vele nieuwe buren leren kennen”, aldus Jeanne en Jos.